Publicerad den

Snart körs Forden hem via 3D-skrivare

En ny bilmodell
Wall Street Journal rapporterade nyligen om Fords experiment med 3D-skrivare. Den amerikanska biltillverkaren, som är känd för att vara en av de första som satsade på löpandebandprincipen, ser en framtid med en helt ny typ av bilmodell. Snart kommer Ford ha reservdelar på nätet som kan laddas ner till lokala 3D-skrivare. En streckkod scannas in, en order sätts upp och minuter senare har du en ny backspegel i handen.

Stora fördelar
3D-skrivaren är en lovande teknologi eftersom den låter produkten nå kunderna snabbare. Där all tillverkning var centraliserad och samlad på en fabrik i början av 1900-talet, för att snabba upp byggtiden, så kommer tillverkningen vara decentraliserad och ske allt närmare hemmet i framtiden. Ford behöver då inte lagra och transportera reservdelar, utan kan istället använda ett print-on-demand-system. Snabbare och enklare.

Bättre för miljön
Lokal tillverkning med 3D-skrivare drar inte bara ner på transportkostnader och koldioxidutsläpp. Till skillnad från traditionella former av tillverkning, där objekt skärs ut ur gjutformar vilket resulterar i avfall, så kan 3D-skrivare få ut objekten i plast, metall och kompositmaterial med mycket mindre spill.

Men priset då?
Det kommer dröja ett tag innan Ford har reservdelar som är billigare att hämta från nätet än i butiken. Efterfrågan på 3D-skrivarmaterial – metall, plast och komposit – ökar dock avsevärt i dagarna, vilket resulterar i lägre priser. Analysföretaget Wohlers Associates Inc. förutspår att intäkter kommer stiga för 3D-utskrifter från 2.2 miljarder dollar 2012 till 3,7 miljarder dollar 2015. En dubblering av intäkterna kommer ha en märkbar effekt på tillverkningskostnaderna. Tänk till exempel på hur priset kom att pressas ned på mobiltelefoner, som kostade kring 4,000 dollar på 80-talet men idag kan köpas för en svensk hundralapp.

Framtiden i 3D
Det är inte bara på bio som vi kommer att se alltmer i 3D framöver. General Electric planerar att tillverka medicinsk utrustning i framtiden med hjälp av 3D-skrivare och Mattel planerar att tillverka Barbie-dockor och leksaksbilar till billigare priser med hjälp av den nya teknologin. Och ja, snart körs kanske hela Forden hem via 3D-skrivare!