Publicerad den

Amerikansk bikerkultur stormtrivs i Sverige

Amerikansk bikerkultur stormtrivs i Sverige

Om det finns en plats i Europa där amerikansk bikerkultur stormtrivs så är det här i Sverige. Det är något speciellt med landsvägar där man känner friheten att åka var man än känner som går hand i hand med våra värderingar om frihet och självständighet. Det är inte så konstigt att den ”svenska motorcykeln” var en av de tidigaste exemplen på specialanpassade motorcyklar här i Europa.

De kändaste motorcyklarna någonsin, ”Captain America” och ”Billy Bike”, blev givetvis förevigade i den klassiska filmen Easy Rider från 1969 där Peter Fonda och Dennis Hopper i huvudrollerna körde runt på dessa modifierade Harley Davidsons. När den filmen gick upp på biodukarna ökade motorcyklarnas popularitet lavinartat världen över.

Alla motorcyklar som användes i filmen antingen förstördes eller stals, men år 1993 fick motorcykelbyggaren Glenn Bator från Kalifornien uppdraget att bygga om dem så troget som det bara gick med hjälp av bitar från Harley Davidson FL Police-modellen. Efter att ha visats upp som del av New York Guggenheim Museums ”Art of the Motorcycle”-evenemang år 1998 såldes de på auktion år 2011 för mer än $20,000.

Filmen är fortfarande hyllad både i Sverige och i resten av världen, och det är inte bara tack vare motorcyklarna men också för hur Arizonas fantastiska landskap fångades och hur det ikoniska soundtracket med band som Steppenwolf, Jimi Hendrix och The Byrds tonsatte mästerverket. Dragningskraften i att ha en specialanpassad motorcykel och köra iväg mot horisonten dammades åter igen av år 2007 när filmen Wild Hogs med Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence och William H. Macy intog biodukarna världen över.

De fyra stjärnorna gestaltade den klassiska medelåldersmannen från förorten som är trött på sitt tråkiga liv och bestämmer sig för att ta en motorcykelresa till Kalifornien. Gruppen använder sig av Harley Davidsons där vissa av dem är modifierade. Filmens framgång, med över $400 miljoner världen över i intäkter, visade att den amerikanska ”on-the-road”-kulturen fortfarande lever och frodas över hela världen.

En av anledningarna till varför filmer som Easy Rider och Wild Hogs är så tilltalande för så många kan vara för att vi alla gillar idén om att vara fria själar, men för många av oss förblir det en dröm eftersom vi helt enkelt inte har råd med en Harley Davidson eller för att vi inte bara kan försvinna iväg mot horisonten hursomhelst. Som tur är finns det lite enklare sätt att uppleva den amerikanska kulturen, exempelvis genom att spela amerikansk roulette på SverigeAutomaten. Här har vi en autentisk amerikansk upplevelse som alla kan ta del av. Självklart kan du sen kombinera detta med att hoppa på din Harley och köra iväg bland de öppna landskapen!