Publicerad den

Är Googles förarlösa bilar framtiden?

Är Googles förarlösa bilar framtiden?

googlecar

(Källa: Google Self-Driving Car, via Business Insider)

Sen 2009 har Google arbetat på att göra verklighet av alla våra science fiction-drömmar. Deras hemliga forskning och utvecklingsarm Google X har skapat teknologin som de ämnar göra tillgänglig för offentligheten 2020. Men vad vet egentligen om dessa bilar?

Teknologin

Google har tillverkat förarlösa bilar ett tag nu, från början genom att göra utrustning till existerande bilar. De har bland annat använt Toyota Prius och Lexus SUV som modeller. Själva teknologin producerar en 3D-karta över bilens omgivning med hjälp av sensorer.

Detta kombineras sedan med karthantering där bilen lokaliserar sig själv. Mjukvaran förutspår vad det är för objekt som finns runt omkring bilen och hur de kommer bete sig, vilket skapar en datamodell från vilka beslut som görs av bilen. Så en bil som ser en cyklist och en fotgängare kan långsamt köra förbi cyklisten och sen stanna för att låta fotgängaren gå över vägen.

Bilarna

År 2014 avslöjade Google deras nuvarande förarlösa bilar, vilka är eldrivna och runda. De ser lite ut som Smart-bilar eller en gammal Folka tack vare hur runda och små de är. Den runda formen maximerar hur mycket sensorn kan se, och dess inredning är utformad för att vara så bekväm som möjlig att åka i.

En annan intressant sak med den här bilen är att den inte innehåller någon form av förarrelaterad utrustning. Det finns ingen ratt, gaspedal eller broms, så det finns ingen möjlighet för en människa att hoppa in om något går fel till skillnad från testmodellerna där mjukvaran sätts in i existerande bilar med normal utrustning.

Framtiden

Google vill kunna börja sälja sina bilar år 2020, vilket ger dem fyra år att fixa till de problem som just nu finns. Bilarna har haft problem med att förstå sig på tät trafik och de har också haft problem med att hantera situationer som har att göra med om exempelvis en polis ber bilen att stanna.

Om du hade frågat mig när jag var yngre om jag trodde att vi under min livstid skulle få se förarlösa bilar hade jag varit skeptisk. Dock har tekniken gjort alla möjliga saker möjliga, och mer bekväma; du kan ringa med din klocka, köpa produkter online och få dem till din dörr på nolltid. Du kan till och med spela casinospel som Twin Spin online: internet ger oss flera vägar till seger genom att göra våra liv smartare.

Jag ser framemot att se hur Google fortsätter att förbättra sina förarlösa bilar. Andra företag kan också komma att försöka att driva utvecklingen framåt – men det lär dröja länge innan något kan ersätta mina bilar och känslan av att köra!