Publicerad den

Att tänka på när man säljer en bil

Att tänka på när man säljer en bil

 

Sedan några år tillbaka kan privatpersoner som köper eller säljer en bil registrera ägarbytet via webben. Det är snabbare och på många sätt en säkrare hantering. Varje år genomförs runt 3 miljoner ägarbyten i Sverige. Transportstyrelsen tog tills de öppnade sin webbtjänst emot över 1,7 miljoner skriftliga anmälningar om ägarbyte mellan privatpersoner varje år. Förhoppningen var att det skulle bli en snabbare och mer effektiv hantering av ägarbyten, och dessutom säkrare för både köpare och säljare.

Man kan även anmäla ägarbyte och se status på olika fordon genom mobilappen Mina fordon. Mobiler används i allt större utsträckning som datorer, där vi gör allt det vi tidigare gjorde på en vanlig dator. Bankärenden, e-post, produktivitetsappar och spel är standard för de flesta svenskar. Just spel är särskilt populärt, eftersom man snabbt och enkelt kan livebetta på sport eller spela casinospel i en app när man har några minuter över. Om man är intresserad av att prova, men inte riktigt vet vart man ska börja, kan det vara en bra idé att kolla efter olika bonuskoder att använda. Ett exempel är koden hos Speedybet, där man inte behöver registrera ett konto för att spela och får in skattefria vinster.

Säkerhet och skydd mot bedrägerier

Den största fördelen med att registrera ägarbyten för privatpersoner är att man får en bättre kontroll mot de uppgifter som finns i registret. Både köparens och säljarens körkort kontrolleras, och om något inte stämmer går inte ägarbytet igenom. Utan den här webbtjänsten kan inte säljaren se om körkortet är anmält stulet eller om fordonet är efterlyst. Dessutom uppdateras ägarbytet omedelbart. Webbtjänsten, precis som appen, fungerar bara för privatpersoner eftersom företag inte kan identifiera och legitimera sig elektroniskt. För att kunna använda tjänsten måste man:

  • Säljaren måste kunna legitimera sig via e-legitimation (BankID eller mobilt BankID).
  • Säljaren måste kunna skriva in sitt körkorts referensnummer och körkortets giltighetstid.
  • Köparen måste kunna skriva in sitt körkorts referensnummer och körkortets giltighetstid.
  • Säljaren måste kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis.

Dokument och kontroller

När du ska sälja din bil går det lättare om du förberett dig, och har de dokument som visar att du har vårdat bilen enligt konstens alla regler. Ett exempel är dokument från till exempel en rostskyddsbehandling, som kan vara en värdehandling i detta sammanhang. Man måste lämna ärliga uppgifter om bilen. Om något framkommer som du har ljugit om, kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. Därför är det bra att uppmuntra köparen att själv undersöka bilen noga. Om det finns fel på bilen som köparen borde ha upptäckt men inte gjorde det, är det istället köparens ansvar.

När två privatpersoner är inblandade i en bilaffär gäller köplagen om inget annat avtalas. En bra idé är att skriva ett eget avtal och bestämma vad som gäller i just er affär. Det måste vara skäligt och inte bara gynna den ena parten. Använd ett köpekontrakt​ och skriv in allt ni kommer överens om. Både köparen och säljaren ska få ett kontrakt. Om köparen vill provköra bilen, be om att få se körkortet och åk med. Betalningen bör ske antingen med bank- eller postväxel, på ditt bankkontor eller genom Swish. Om pengar ska överföras mellan konton ska du kunna se överföringen direkt. Lämna inte ifrån dig bilnycklarna förrän du är säker på att du fått pengarna.