Publicerad den

Köra bil på bana = Bilbana?

Bilbana – den glömda racingsporten

bilbana

Med största sannolikhet lekte du med någon typ av bilbana när du var liten, men ju äldre du blev desto mer föll den troligen i glömska och förmodligen ligger den just nu undangömd någonstans på vinden, i väntan på att du ska skaffa egna barn. Kanske har den dykt upp i tankarna någon gång och det har det kliat lite i fingrarna att plocka fram den, men det har känts aningen för barnsligt att leka med en bilbana i vuxen ålder – och tanken har således runnit ut i sanden.

Men en bilbana behöver inte alls bara vara till för barn. Har du till exempel bokat in en kväll på Ballbreaker, så är det onekligen hög tid att rota fram den där gamla bilbanan igen för att ta ett par träningsvarv. På Ballbreaker kommer du nämligen att mötas av en riktigt gigantisk vuxenversion av bilbana på hela 30 meter – ett giltigt nöje som är svårt att motstå – oavsett ålder.

Full gas i hela 30 meter

Ballbreakers enorma bilbana slingrar sig runt ett realistiskt miniatyrlandskap, där de små fartvidundren far omkring i hisnande hastigheter. Den 30 meter långa banan är byggd i olika nivåer med broar, åskådarläktare och även ett depåstopp, för den som vill köra ett äkta race. Det går att tävla såväl individuellt som i lag och de sex spåren kan husera upp till 24 deltagare samtidigt. Är ni många som vill tävla, så kan ni köra några kvalificeringsheat och avsluta med ett rafflande finalheat mellan kvalvinnarna. Det inbyggda systemet läser av allt från bränsleförbrukning och hastigheter till varvtider och varvantal, så det är bara att köra järnet medan systemet håller koll på allt det tekniska.

En adrenalinkick i miniformat

Bilbanan kan bokas i sin helhet inför särskilda evenemang, som exempelvis till svensexan eller födelsedagsfesten – men det går också bra att hyra ett par spår och köra bara någon timme, vilket brukar räcka gott för att ge tävlingsnerverna en match. Ballbreaker rapporterar nämligen att många deltagare brukar avsluta racet på skakiga ben. Bilbaneracing är med andra ord en adrenalinkick i miniformat som passar lika bra för grabbkvällen som på möhippan eller 10-årskalaset. Och trots risken för vurpor är det dessutom ett säkrare alternativ till riktig bilracing. Men för den som vill prova på hur det känns att sitta bakom ratten på en äkta racingbil erbjuder Ballbreaker även ett antal verklighetstrogna simulatorer. Något du kan testa på efter bilbaneracet om du inte har fått nog av fartsensationerna.

ballbreaker