Publicerad den

Dags för den andra delen av Formel 1 2017

Det återstår lite mindre än hälften av de 20 grand prix som ingår i Formel 1 säsongen 2017. Hittills har det, som så många gånger tidigare, varit en jämn kamp mellan Mercedes och Ferrari. Efter Ungern Grand Prix, och inför sommaruppehållet, var det Mercedes som ledde konstruktörsmästerskapet och Ferraris Sebastian Vettel som ledde förarmästerskapet, tätt följt av respektive lag.

Säsongen har varit jämn och det är flera stall som har visat en ny klass på både förare och bilar. Trots att det fortfarande är flera race kvar har man redan nu börjat blicka mot nästa säsong och stallen ser sig om efter nya potentiella talanger och motorer.

Ferrari vs Mercedes

Duellen mellan de två mästarstallen går tillbaka till världsmästerskapets början, och till och med längre än så. De två konkurrenterna har legat i luven på varandra sedan 1930-talet och årets kamp om toppen är inte annorlunda. Betting Online hos William Hill har enligt sina odds Mercedes Lewis Hamilton som favorit för att bli världsmästare med 1,83, och även att Mercedes vinner konstruktörsmästerskapet med oddsen 1,11.

Trots Hamiltons fördelaktiga odds är det i skrivande stund Vettel som leder med 202 poäng mot Hamiltons 188. I Ungern kom även britten på en fjärdeplats, med Vettel som vinnare, och Mercedes andreförare Valtteri Bottas på en tredjeplats. Hamilton hjälpte där sin stallkamrat att ta hem tredjeplatsen, något som var mycket omskrivet i media. Hamilton är inte känd för sin laganda, men Mercedes gick tidigare i år ut med att de vill sätta standarden för hur ett stall, och dess förare, ska bete sig inom sporten.

Ny svensk på väg till Sauber

Marcus Ericsson är den enda svensken som är med och tävlar i Formel 1 2017. Trots att han har kört bra ligger Sauber Ferrari på en sista plats med endast 5 poäng. Även om han har presterat något sämre än sin stallkollega Pascal Wehrlein pekar uppgifter på att han kommer att vara kvar i stallet nästa år. Däremot är det inte säkert att Wehrlein kommer att vara kvar. En förare som då kanske kan få chansen att ta sig till F1 är ytterligare en svensk, nämligen Gustav Malja. Malja tävlar den här säsongen i Formel 2 och sa redan som 13-årigt gokart-proffs att hans mål var att ta sig till Formel 1. I slutet av juli fick han möjligheten att provköra för Sauber och stallet var nöjda med hans prestation. De ska ha haft ögonen på svensken redan förra säsongen, men ansett att han inte var redo.

Något som också är klart för nästa år är att Sauber kommer att köra med nya Ferrarimotorer. De senaste, eller snarare de gamla motorerna som sitter i bilarna i dagsläget, har inte fungerat för dem. De har nu skrivit under ett flerårigt kontrakt med tillverkaren som hoppas kunna göra deras bilar ännu bättre och ännu snabbare.