Publicerad den

F1-historia

Formel 1, eller F1 som man oftast säger till vardags, är utan tvekan den största och mest prestigefyllda disciplinen av alla inom motorsport. Men, hur började allting egentligen? Det tänkte vi kika lite närmare på här och nu genom att ta en titt på hur F1-historien sett ut genom åren.

Första världsmästerskapet 1950

Det allra första loppet som gick under beteckningen Formel 1 kördes i Pau i Frankrike 29 mars år 1948 och gick då under namnet Paus Grand Prix (källa; http://www.smsc.se/formel-1/). Men, det var inte förrän två år senare, nämligen år 1950 som världsmästerskapet i Formel 1 inrättades och då med totalt sju lopp, varav sex i Europa och ett i Nordamerika.

Formel 1-VM år 1950 dominerades nästan helt och hållet av två förare, nämligen italienaren Giuseppe Farina och argentinaren Juan Manuel Fangio, som bägge körde för Alfa Romeo-stallet. Farina tog hem Storbritanniens, Schweiz samt Italiens Grand Prix medan Fangio tog hem Monacos, Belgiens och Frankrikes Grand Prix.

Tack vare att Fangio bröt i samtliga tre av de lopp han inte vann kunde Farina till slut stå som slutsegrare efter den avslutande tävlingen, Italiens GP, på Monzabanan utanför Milano. Fangio tog dock revansch året därpå då det var argentinaren som i slutet av säsongen stod som världsmästare.

F1-lopp på fem kontinenter

Sedan de första F1-säsongerna i början av 1950-talet har mycket hänt. I dag består världsmästerskapet i Formel 1 av totalt 21 lopp på hela fem kontinenter. Årets VM i Formel 1 inleds 25 mars med Australiens Gran Prix i Melbourne och avslutas 25 november med Abu Dhabi Grand Prix i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Ser man till de aktuella oddsen (källa; mrgreen.com/sv/betting) kommer VM-titeln även i år att hamna i tyska Mercedes-stallet precis som den gjort de senaste fyra åren. År 2014, 2015 och 2017 stod britten Lewis Hamilton som slutsegrare och 2016 var det tysken Nico Rosberg som tog hem världsmästerskapet.

Hos till exempel Mr Green är Lewis Hamilton favorit till att ta hem sitt andra raka mästerskap och det femte totalt. Totalseger för Hamilton ger 1.50 gånger pengarna följt av tysken och Ferrariföraren Sebastian Vettel som ger 4.00 gånger pengarna för totalseger.

’Lewis Hamilton 2016’ by Morio via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Formel 1 på svensk mark

Under 1960- och 1970-talet expanderade Formel 1-VM på bred front. Antal lopp utökades från tio till 15 stycken och nu fick även länder utanför Europa och USA egna F1-lopp, bland annat Kanada, Argentina, Brasilien och Sydafrika.

År 1973 fick till och med Sverige ett eget F1-lopp. Den 17 juni körde Sveriges Grand Prix på Anderstorp (källa; https://digitaltmuseum.se/021106543158/ronnie-peterson-formel-1-1973-1978). Den svenske F1-fantomen Ronnie Peterson knep pole position. Vann gjorde dock australiensaren Denny Hulme, men Peterson kom i alla fall in som god tvåa.

Säsongen 1973 var dessutom Ronnie Petersons allra bästa i karriären sett till antal segrar då han fick kliva högst upp på pallen hela fyra gånger, vilket innebar att han slutade som totaltrea i F1-VM.

Under 1980- och 1990-talet fortsatte Formel 1 att expandera när både Japan och Malaysia fick sina egna Grand Prix. Sedan dess har F1 som bekant expanderat ytterligare och i dag består en F1-säsong som regel av runt 20 lopp och det i all världens hörn.

’Peterson vid Nederländernas Grand Prix 1978’ by Suyk, Koen via Wikipedia (CC BY-SA 3.0 nl)