Publicerad den

Formel 1 2018: Snart går startskottet

Formel 1 2018: Snart går startskottet

Nu är det officiellt vår, för alla vet väl att våren börjar när formel 1-säsongen drar igång igen. Det första loppet går av stapeln i Australien i slutet av mars och som vanligt avslutas säsongen i Abu Dhabi mellan den 23-25 november. Det är totalt 10 stall, med 20 förare, som ska göra upp om segrarna, och det är en extra lång och tuff säsong som väntar. Sammanlagt kommer det att köras 21 GP:s, och vi kommer förhoppningsvis att få se ännu snabbare, men också säkrare bilar.

(CC BY 2.0) tagen av oseillo.)

Hamilton är storfavorit igen

Det går inte att förneka att det är Mercedes förstaförare, Lewis Hamilton, som är den som har varit den bäste föraren de senaste åren. Britten har hela fyra världsmästartitlar, och han är återigen förhandstippad av sportsbetting sajten bet365 att ta hem även den här säsongens VM-titel med oddsen 1.66. Däremot ser det mörkare ut för den ende svensken, och det rapporterades i slutet av förra året att Marcus Ericsson, som trots allt förlängde med sitt stall Sauber, hade blivit totalt sågad i poängtabellen.

tagen av Jen_ross83.

Poäng under 2018

Marcus Ericsson hade som sagt inte en jättebra säsong förra året, men nu är det ett nytt år och dags att blicka frammåt. Under testkörningarna i Barcelona i februari fick alla stallen chansen att testa sina nya bilar och Sauber, som har börjat samarbeta med Alfa Romeo, var mycket nöjda med både bilar och förare. Enligt Ericsson var testkörningen givande, trots att det var dåligt väder, och han fick möjlighet att testa bilen på både torrt och vått underlag. Som mål inför säsongen säger svensken att det definitivt är att ta sig tillbaka upp i poängställningen.

3 stall om segern

När det kommer till vilka stall som kommer att dominera under året tror flera experter samma sak: Mercedes, Ferrari och Redbull (vilket kanske inte kommer som en överraskning). Alla tre stall har stått som mästare under 2000-talet, även om de senaste har dominerats av Mercedes.

Tittar man på bilarna är det detaljerna som skiljer dem åt. Mercedes har sagt att deras motorer ska ha över 1000 hästkrafter i sig, förra året var det ”bara” 950, medan Ferrari har arbetat mer på aerodynamiken, samt gjort bilarna längre än tidigare. Det italienska stallet säger att de är bra på långsamma banor, och att de nu har satsat på att bli bra även på de snabba. Redbull var det stallet som var först ut med att presentera sin bil, och den ser mycket mer avancerad ut än tidigare år. Däremot har de inte gått ut med vilka exakta ändringar de har gjort – mer än den nya säkerhetsutrustningen i form av cockpitskyddet ”halo”, samt att man har arbetat mer på aerodynamiken.

Huruvida det är något av dessa stall, eller några av de andra sju, som tar hem den första segern för 2018 återstår att se. Något som däremot är säkert är att det kommer att bjudas på mycket spänning, hela vägen från Australien till Abu Dhabi.