Publicerad den

Ordkrig mellan F1 förarna har börjat

Ordkriget mellan formel 1-förarna har redan börjat

 

Det är lite drygt en månad kvar till formel 1 säsongen 2017 drar igång. Som vanligt körs de 20 loppen mellan mars och november med start i Australien och avslutar i Abu Dhabi. I slutet av februari kommer bilarna att presenteras och vi är många som är nyfikna på vad vi kommer att få se. Efter regeländringarna för bland annat däck och motorer är det mycket som kommer att vara nytt. Men det hindrar inte stallen från att redan nu börja hävda att de är mycket bättre än sina konkurrenter.

Mercedes Hamilton kan få problem

De senaste åren har Mercedes varit oslagbara och det är Lewis Hamilton som varje år tippas som vinnare. Förra året var det dock hans dåvarande stallkamrat Nico Rosberg som tog första platsen, något som sved hårt hos britten. Men nu när Rosberg har dragit sig tillbaka från bilsporten är det återigen Hamilton som har oddsen på sin sida (2,10). Men enligt uppgifter på bet365 kan de nya däckdimensionerna och motorkraven utmana de förhandstippade vinnarna. De nya bilarna kommer i genomsnitt att vara 2–3 sekunder snabbare än tidigare och alla förare har fått ligga i hårdträning för att klara av de extra motståndskrafterna. Däcken kommer att vara 25 % bredare och även bilarna blir bredare. Sammanlagt får de vara två meter breda och ha en minimivikt på 722 kg, vilket är 20 kg mer än tidigare.

(Bilden heter “Exploded F1 Car” (CC BY 2.0) och är tagen av Dwonderwall.)

Men trots de nya reglerna är Hamiltons manager, och tillika pappa, säker på sonens förmåga. I en intervju sa han att han hoppades att Valtteri Bottas, finländaren som ersätter Rosberg, vet vad han ger sig in på. Hamilton kan nämligen förgöra andra förares karriärer. Och även om det är hårt sagt ligger det sanning i det. Både Sergio Jiminez och Matthew Wilson avslutade sina karriärer efter en tid med Hamilton – om det däremot berodde på utklassning eller om det var något annat förblir okänt. Bottas själv säger att han inte känner sig hotad och hoppas kunna visa vad han går för.

 

(Bilden heter “Lewis Hamilton” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av ph-stop.)

 

Red Bull är självsäkra, både på stallet och förarna

Innan Mercedes tid var det Red Bull som dominerade, och nu tror de att stallet kan komma tillbaka. Deras nya bil ryktas vara vass och de är redo att utmana både motståndarstallet och deras stjärnförare. Daniel Ricciardo säger att han är redo att gå om britten och det är inte omöjligt. Han var Hamiltons största utmanare både 2014 och 2016.

En som inte har fastnat i träsket att hävda sin överhöghet i media är den svenske Sauber-föraren Marcus Eriksson. Han har en lite snällare inställning, i alla fall mot sin nye stallkamrat Pascal Wehrlein. Pascal körde tidigare för Mercedes juniorstall och en säsong för Manor och han är ansedd som en av de bästa ungdomsförarna. Eriksson säger att han ser fram emot att köra med honom och att han har respekt för honom och vet om hur duktig han är. Men självklart är målet att vinna över honom.