Publicerad den

SAAAAAAB-lar också vad det går (saab)

Snacka om nytändning jag pratar SAAB 🙂

Efter det misslyckade försöket med att plocka in en skärm i den stackars borrade (sedan tidigare) instrumentpanelen så har jag äntligen hittat vad jag nu sak göra med den stackars bilen till slut.

saab

Jag gillar faktiskt modellen på bilen, även om min nu råkar vara vit men i alla fall nu börjar det ta form en plan för bruks kärran (även om Ford KaOS projektet också fortfarande är aktivt)

Så vad är det nu för nåt jag ska hitta på, jo för något tag sedan fick jag en trevlig inbjudan från Telia att komma upp och se på deras M2M presentation kring Tesla, ni vet den där bilen som tycker om 2 hål i väggen.

tesla

I alla fall M2M betyder Maskin som kommunicerar med Maskin och det den här gången med Telia simkort som bas för att nå fram, det här var något jag experimenterade tidigare med den Röda SAAB tubo bilen jag hade i mitten av 2007 fast mera då med tanke kring att kunna nå Internet under färd.

Så vad ska jag nu göra med min SAAB 9-5 då? (ja kom till saken någon gång)

Som jag skrivit tidigare så har jag fått hem en trevlig Samsung platta på 7″ som passar som handsken i bilen (japp den täcker en dubbel-din plats) så då började jag tänka kring M2M och Infotainment för man behöver faktiskt inte ha en El-bil för att få det här att fungera.

hållare saab

Så jag beställde snabbt en bilhållare till plattan och en tillhörande Laddare för usb som passar i cigg-tändar uttaget, eftersom plattan nu ”bara” är en WiFi version så måste jag fixa uppkopplingen och det gör jag med en

tp-link

Router från TP-Link och en usb sticka som passar rakt in i den, och eftersom min bil är en ex – polisbil så har jag ett överdåd av antenner så den som tidigare fungerat för polisens rakel radio får ta mot 3G/4G så uppkopplingen blir lite mer stabil än om den ska ligga innanför skalet på bilen.

Det fixar då också Spotify i bilen på ett bra sätt, även om jag kommer köra inställningen med att lagra spellistorna lokalt på minneskortet just in case of Radioskugga

Ljudet kommer komma via min snart antika IDA-X200 stereo med PXA-H100 DSP och ett antal slutsteg , navigering ska ske via Waze och Google Maps OBD-II körs med en ELM dongel ..

Så nu är allt beställt och kommer börja dimpa ner under veckan, och det innebär ett besök på endera Returbilen eller Thomassons Pick and Pay för att fixa den tidigare Polisborrade instrument brädan (ja det ska vara snyggt också)

Sedan i Steg 2 så kommer :

Förhoppningsvis en FON Router för att dela med mig av bandbredd till människor jag passerar

En Parrot Huvud Enhet då min Alpine är lastgammal (med Parroten så får jag tillgång till uttag för back kamera bla)

En portabel Webb/Media lösning som ska monteras i bagaget så passagerare kan ha tillgång till film, musik och ev spel plus en möjlighet att följa bilen på Google Maps.

Japp utbyggnads möjligheterna är oändliga, men det ska bli kul, och funkar det i SAAB.en så ska det också kunna fungera i Ford KaOS en

-Maniac-