Publicerad den

SAAB 9-5 får massa prylar

SAAB 9-5

SAAB 9-5 eller ok den som jag kärleksfullt brukar kalla Snut-SAAB:en  eller Polis SAAB :e n och som jag envisats med att avrusta så mycket som det nu har varit möjligt (då det mesta är rätt integrerat med elektroniken) men nu när Forden står i väntan på både inspiration och svets så är det väl inte mer än rätt att bilen får lite kul prylar i sig.

Så var börjar man nu då?

Eftersom det har varit en Polis bil så har det inte direkt suttit någon ljudanläggning som går att skryta med utan det har varit fullt med displayer som kunnat göra vilken Sci/Fi nörd grön av avund, men då det gått en vildsint man genom bilen med en avbitartång så var inget av det kvar så det blev att fixa lite egna saker.

Så en snabb tur till returbilen för att fixa lite inredning som inte borrats genom eller kapats vilt i plus lite ratt knappar för att styra en stereo som nu ska hamna i bilen.

Det som också fick följa med var en original stereo till SAAB 9-5, inte för att den är det bästa som går hitta eller ens det mest estetiska att titta på, nej utan mer för att få en plattform att bygga på.

saab 9-5

Så inspirerad av den som klippt bort polisutrustningen i bilen så hittade jag fram lite mejslar och med ett brett leende så plockade jag raskt isär en st SAAB stereo.

hu_saab husaab2 husaab3 husaab4

 

Och om jag nu ska var ärlig så stod där till slut en rätt tom plåtlåda med plats för hmm ja vad.

Frankenpine

 

Skruvmejsel halkade in i Alpine stereon och poof så var den i små bitar klara att plockas in i plåtboxarna som en gång hade en rätt tråkig saab original stereo, men vad fasen det finns en hel del plats över, vad ska man nu plocka in där?

raspberry_and_bluetooth_module

En Raspberry PI är en rätt trevlig sak, och eftersom jag redan kör en sån hemma som media burk så , ja varför inte.

En st Raspberry inskaffades men den ska kanske visa lite bild också, ut på Ebay och en st HDMI skärm med touch funktioner sitter väl knappast fel .

Så nu väntar jag på skärmen så jag kan sätta kapen i den gamla stereo fronten och ersätta tråkiga knappar med skärm.

Ett problem uppstår genast, stereo fronten vart i .. ska jag sätta den nu då.

Fram med lödkolv och strippar en bit nätverkskabel (TP kabel x 2) och vips så förflyttar fronten sig från där den brukar sitta ner till det där lilla förvaringsfacket framför växelspaken på SAAB:en, ok lite avig placering men……

Rattknappar är en bra uppfinning, men när man nu ska för söka få dom att prata ett nytt språk (ungefär som första gången man försöker lära sig spanska) så finns det lite språkförbistringar i det hela, men det fixar sig med nästa kul pryl ett Arduino kort och lite programmerad sträng så….

Japp det blir en hel del jobb för att få till nåt lite mera speciellt i en Gammal SAAB, men kul är det.

Men det tar inte slut där, utan under förra veckan så dök det upp nåt som kommer komplettera anläggningen ännu mera, men det berättar jag om lite senare 🙂

Maniac