Publicerad den

STCC 2017 kommer att bli det bästa hittills

STCC 2017 kommer att bli det bästa hittills

STCC har inte alltid varit en publikmagnet och intresset har gått upp och ned i omgångar. 2017 kan däremot vara säsongen som ger mästerskapet större mark. I år är det dubbelt så många deltagare jämfört med förra året. 24 förare, 15 team och 5 bilmärken kommer att tävla under sommaren och tack vare flera kända namn tros mästerskapet komma att slå publikrekord.

Intresset för att följa STCC ökar

Det rådet stor motorsportfeber för tillfället och man kan varje helg följa skandinavisk, europeisk och internationell motorsport. Flera skandinaviska förare finns med i de flesta motorserier och i formel 1 kör en svensk, Marcus Ericsson för Sauber, och två finländare, Valtteri Bottas för Mercedes och Kimi Räikkönen för Ferrari. Enligt oddsen på bet365 är det Mercedes som kommer att vinna konstruktörsmästerskapet och Bottas ska göra allt han kan för att stallkollegan Lewis Hamilton ska vinna förartävlingen.

(Bilden heter ”50” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av samarvid.)

STCC är en förkortning för Scandinavian Touring Car Championship vilket är en sammanslagning av de danska och svenska standardvagnsmästerskapen. I år kommer tävlingen även att köras i Finland. Intresset har varit vagt sedan mästerskapet började att köras 2011 i format det har nu. Flera tidigare WTCC-förare har tävlat, vilket de även gör i år i form av Fredrik Ekblom, och i en underklass till mästerskapet, Swedish GT, kan man ofta se Prins Carl Philip sitta vid ratten tillsammans med Thed Björk. Den kungliga duon vann årspremiären och var först i mål med sin Volvo. Volvo körde tidigare i STCC men lämnade tävlingen på grund av de nya reglerna. Arrangörerna bakom mästerskapet hoppas att fler ska lockas att följa tävlingarna eftersom bilarna som körs är sådana som kan ses på de vanliga vägarna. Det är standardbilar som har modifierats för att skapa rolig racing, vilket är väldigt underhållande för både publik och förare. Bilmärkena som kör i år är Volkswagen Golf GTI, Seat León TCR, Kia Cee´d TCR, Honda Civiv TCR och Audi RS3 LMS TCR.

 

Flera som vill bli mästare, veteraner som nykomlingar

Den första deltävlingen av sammanlagt sju tävlingar, som körs mellan maj och september, var Ring Knutstorp. Efter den första tävlingen leder Robert Dahlgren tabellen tätt följt av Fredrik Ekblom. Men Ekblom var nöjd med sin andraplats då hans vinst i det sista racet gjorde att han klättrade på listan av flest segrar i STCC:s historia. De nya reglerna innebär att det körs tre kval och tre race varje helg, tidigare körde man endast två.

Det finns flera veteraner med bland årets förare men det finns också flera uppstickare. En av dem är helsingborgaren Dennis Strandberg som har som mål att komma på prispallen i minst ett av racen och helst på prispallen för hela mästerskapet. Men i Knutstorp blev det ingen pallplacering och han slutade som bäst på en 5:e plats. Det återstår att se om den unge föraren kan ta sig högre upp i sin Golf GTI TCR.

(Bilden heter ”STCC Opening 2013 on Ring Knutstorp” (CC BY 2.0) och är tagen av L@rsson.)