Publicerad den

Stor Mercedes-dominans i inledningen av F1-VM

Årets världsmästerskap i Formel 1 inleddes 17 mars på Melbourne Grand Prix Circuit i Melbourne, Australien. Sedan dess har ytterligare en tävling körts och det på Bahrain International Circuit i Bahrain. Inte helt oväntat dominerades såväl Australiens som Bahrains Grand Prix stort av Mercedes-stallet, som tog full pott i båda loppen. 

Finsk premiärseger

Årets första F1-lopp i Melbourne 17 mars blev en uppvisning av Mercedes från kvalificeringen till att det viftades med målflaggan. Med elva hundradelars marginal till stallkamraten Valtteri Bottas knep den regerande världsmästaren Lewis Hamilton pole position, vilket innebar att det var dubbelt Mercedes i första startled. 

När startskottet gick för själva loppet fick Valtteri Bottas en kanonstart och lyckades trycka sig förbi sin stallkamrat redan i första kurvan och gå till ledning, som han sedan höll hela vägen in i mål. Efter målgång var den finske föraren mycket nöjd och beskrev loppet, tillika hans fjärde seger i F1-sammanhang, som sin bästa insats någonsin. Bakom honom körde Lewis Hamilton in som tvåa och Red Bull Racing-Hondas Max Verstappen in som trea. 


Source: ”Valtteri Bottas, 2019” by Marc Alvarado via Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Revansch för Hamilton i Bahrain

Årets andra lopp, som gick av stapeln i Bahrain 31 mars, blev en mycket dramatisk historia. I kvalificeringen knep Ferraris nye förare, den blott 21-årige Charles Leclerc, pole position före stallkamraten och fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel. Där bakom knep de bägge Mercedes-förarna Hamilton och Bottas tredje respektive fjärde startposition.  Trots att bägge bilarna stod i första startled blev det för Ferrari lite av ett mardrömslopp. På det 38:e varvet snurrade Sebastain Vettel och tvingades in i depå och tappade därmed sin topplacering. I det läget var dock Charles Leclerc i ledning och såg ut att gå mot sin första F1-seger. Men, med mindre än tio varv kvar gick fransmannens motor sönder, vilket gjorde att Lewis Hamilton kunde gå förbi och vinna racet tätt följd av stallkamraten Valtteri Bottas på andra plats. Charles Leclerc lyckades dock hålla tredjeplatsen och därmed också ta sin första pallplats i karriären.

Source: ”Shanghai International Circuit in April 2018” by Planet Labs Inc. via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)

Leclercs fina insats i Bahrain gör också att fransmannen tillhör en av favoriterna inför Kinas Grand Prix som avgörs i Shanghai 14 april, åtminstone om man ska tro spelbolagen. Bland annat har bet365 odds på Kinas Grand Prix och hos dessa är oddset för seger 2.75 för både Charles Leclerc och Sebastian Vettel. Oddset för seger är Lewis Hamilton är 3.50.

Favoritbana för världsmästaren

Om det blir Ferrari, Mercedes eller kanske något annat team som tar hem segern på Shanghai International Circuit återstår att se, men faktum är att det är lite av en favoritbana för Lewis Hamilton. Inte mindre än fem gånger har den brittiske världsmästaren vunnit här. Senaste gången var år 2017. 

I Kinas Grand Prix förra året blev det som en del kanske minns australiensiskt högst upp på pallen i form av Daniel Ricciardo, som vann före de bägge finländarna Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen.