Publicerad den

Supersvensken från Örebro

Källa: “Peterson in the Lotus 72 at the 1973 Dutch Grand Prix” av Anefo/Mieremet(CC BY-SA 3.0 nl)

Det må vara längesen vi fick se svenska framgångar inom Formel 1-världen, men historieböckerna skvallrar ändå om fornstora dagar. En tid då Ronnie Peterson från Örebro ofta fick stå på prispallen, tillsammans med legendarer som Niki Lauda och James Hunt. En karriär som tog slut på ett abrupt och sorgligt slut, men som hann inspirera många motorintresserade runt om i Sverige.

Peterson inledde sin karriär med att köra gokart, innan han tog steget till Formel 3. Han tävlade då i en bil som han designat tillsammans med sin far, Bengt Peterson. Det var inte den mest konkurrenskraftiga bilen, men resultaten var tillräckligt bra för att det italienska företaget Tecno skulle snappa upp honom 1968. Det blev succé direkt och Peterson vann Formel 3-säsongen året därpå. Han fortsatte att tävla på lägre nivåer i några säsonger och hann bland annat med att vinna Formel 2. Det dröjde inte länge innan Örebro-sonens talanger uppmärksammades på högre nivåer och under säsongen 1970 gjorde han debut i formel 1.

Han kom tvåa i mästerskapssäsongen året därpå, endast legendaren Jackie Stewart slutade framför honom. En brittisk racerjournalist, Alan Henry, kommenterade det han såg hos Peterson.

“Han var i en klass för sig. Jag kommer ihåg att jag tänkte: ‘Men herregud, så det är sådär man kör dessa saker.”

En som började följa i Petersons fotspår var Eje Elgh. Han såg upp till Peterson och hade fått chansen att tävla i Formel 1 delvis tack vare honom, om det inte hade varit för en olycka som ledde till en armskada. Elgh är numera agent till Sveriges mest framgångsrika aktiva racerförare, Marcus Ericsson.

Källa: “Peterson at the 1978 Dutch Grand Prix” av Suyk, Koen/Anefo (CC0 1.0)

Peterson tog sin första Grand Prix-seger 1973 i Frankrike på Paul Ricard-banan. Han körde då en Lotus 72, vilket var en bra bil på sin bästa dagar, men alldeles för oberäknelig i det långa loppet. Peterson lyckades trots detta ta ytterligare Grand Prix-segrar i Österrike, Italien och USA, vilket i slutändan gav honom en tredjeplats på totalrankningen.

Han vann bland annat Italiens Grand Prix vid tre olika tillfällen. Det nuvarande rekordet är åtta, vilket innehas av Lewis Hamilton och Michael Schumacher. Hamilton har hittat hem på Ungerns Grand Prix, vilket kan vara värt att komma ihåg för den som är intresserad av sportsbetting på bet365 och spelar på motorsport. Att läsa nyheter om förare och dess stall är viktigt när man ska betta, och bet365 kortfattade artiklar gör att det är lätt att hålla sig informerad.


Det sista Grand Prix Peterson var med på var 1978, då han kraschade under uppvärmningen och skadade bilen, en Lotus 79. Detta gjorde att han fick använda sig av den äldre och mer slitna uppgåvan från fjolåret. Den reservbil som fanns tillgänglig var anpassad till stallkamraten Mario Andretti, vilket inte passade den längre svensken. 

Under själva loppet fick Peterson en dålig start. En start som gjorde tätade till startfältet än mer. I en snäv situation kort därpå där James Hunt och Riccardo Patrese slogs om positioner inträffade den olycka som inte fick ske. Hunt girade undan efter en vårdslös manöver av Patrese, vilket ledde till en kollision med Petersons bil som slungades in i sidobarriären och började brinna. Han räddades från det brinnande vraket av James Hunt och Clay Regazzoni, men avled senare på sjukhus till följd av komplikationer från kraschen.

Ronnie Peterson blev endast 34 år gammal, men banade väg för många andra svenskar och Formel 1-entusiaster. Han inledde sin karriär i lilla Ekeby-Almby, men avslutade den som en världstjärna i Monza, Italien. Han är numer känd som “The Superswede” och är en sann pionjär.