Publicerad den

Sverige framstående inom motorsport

Svensk motorsport 

Bild: Unsplash

Sverige har länge visat framfötterna inom motorsport, där stjärnor som Tony Rickardsson och Joakim Bonnier gjort succé på de internationella banorna. Mest populära är grenar som speedway, rally, formel-1, roadracing och motocross, vilka ur ett sverigeperspektiv nedan undersöks närmare.

Speedway

Inom speedway har Sverige verkligen stått i framkant för utomordentliga prestationer. Faktum är att Sverige är en av speedwayhistoriens i särklass mest framgångsrika nationer.

Under 50- och 60-talet var det de svenska förarna Ove Fundin (femfaldig VM-vinnare under denna period), Björn Knutsson och Anders Michanek som briljerade på banorna världen över. På 90-talet tog Tony Rickardsson speedwayvärlden med storm, han har flertalet Grand Prix-vinster i ryggen och dessutom sju VM-titlar att skryta med. Under 2000-talet har ännu en skicklig förare levererat goda resultat, vi pratar förstås om Andreas Jonsson som hittills hunnit vinna tre Grand Prix.

Rally

Inom de svenska gränserna har mängder av rallyn anordnats genom åren, och landet är på många sätt synonymt med denna motorsport.

Särskilt populära är de årliga vintertävlingarna som går av stapeln i de värmländska skogarna i februari. Även de svenska mästerskapen i rally är enormt populära, där både Bergslagsrallyt och Sydsvenska rallyt ingår. Sverige har haft inte bara en, utan två, världsmästare i sporten. Björn Waldegård tog hem VM-guld år 1979, och fem år senare vann Stig Blomqvist världsmästerskapen.

Formel-1

Bild: Unsplash

Sverige hade runt 60-talet ett gäng vassa förare. Joakim Bonnier var den första svensken att tävla i formel-1, då han tävlade i Italiens Grand Prix år 1956. Tre år senare skrev han historia, när han som första svensk någonsin vann VM. På senare tid är det namn som Stefan “Lill-Lövis” Johansson som synts mest, bland annat i amerikanska race.

Formel-1 är allra störst ur ett internationellt perspektiv, där exempelvis Monaco anordnar Grand Prix-tävlingar som lockar förare från hela världen. Mediebevakningen kring evenemangen är stor, och så är även intresset för odds och betting kring motorsporten formel-1 i stort. Kring evenemang som Monaco Grand Prix presenteras oddsutfallen i tävlingarna, som bevittnas med stor spänning. Även Bahrains Grand Prix är stor. Inom sportnyheter kan man följa förare som Sebastian Vettel och Lewis Hamilton.

Roadracing

Sverige har arrangerat 23 Grand Prix i roadracing, bland annat i Anderstorp och Gelleråsen (Karlskoga). Den svenska roadracing-föraren Kent Andersson har dubbla VM-titlar i 125cc-klassen (1973, 1974), och Bo Granath har meriter som en femteplats i 500cc-klassen. Sedan 1990 har inget Grand Prix anordnats i Sverige, och intresset för sporten i stort kan ha svalnat en aning.

Motocross

Sverige är Europas andra främsta nation när det gäller motocross, ur ett historiskt perspektiv. Allra bäst genom tiderna har Belgien varit.

Pionjärer av sporten har svenska motocrossförare som Rolf Tibblin, Sten Lundin , Bill Nilsson och Håkan Carlquist varit. Allra mest känd är nog just Carlquist, som år 1983 tog en 500cc-titel med bravur. Ett annat namn värt att nämna är förstås Marcus Hansson som tog en VM-titel i 500cc år 1994.

Det konstateras att Sverige sitter på fina meriter inom flera olika typer av motorsporter, både historiskt och ännu idag.