Publicerad den

Telia + Bilar = Sant

Telia Sense

Det droppade in ett mail idag om Telia Sense, tjänsten som Telia drar igång så vem som helst med lite modernare bil (med modern så menar jag nyare än 2002 (även om OBD-2 varit igång sedan 1997)) kan få sin bil både uppkopplad och samtidigt få en ny drös trevliga funktioner på mobiltelefonen.

telia-sense_header_bg-800x448

Eller som telia skriver

Citat

“Telia Sense för din bil ger dig 4G-wifi, smarta servicetjänster från våra partners och full kontroll över din bil — allt via en app i mobilen. Det gör bilägandet enklare, säkrare och roligare. Och det här är bara början, ännu fler funktioner kommer med tiden”

Fördelen är att Telia preciserar vilka som har tillgång till dom data som jsut den här utrustningen samlar in , även om jag gissar att Folksam (som är en av samarbetspartnerna) kommer vilja ha mer information om man väljer att koppla på deras försäkringstjänst

Det är väl få som missat moderna försäkringars reklam om att “du inte ska betala för grannens dåliga uppförande i trafiken” (men du lär få betala extra för ditt eller mitt eventuella uppförande)

hero_teliasense

Så vad erbjuds nu då, jo uppkoppling i bilen, och diverse trevliga saker som bilen som batterinivå felkoder (gissar jag) var den står (japp ibland kan det vara bra med gps eller hur) .

Så en uppkopplad bil med obd-2 koppling ok jag är lite nyfiken på den här mycket pga om det finns möjlighet till extern antenn (obd-2 uttagen brukar sitta under instrumentbrädan så extern antenn är oftast bättre)

Och naturligtvis hur wlan:et fungerar i bilen, erbjudandet bundlas med 20 gig 4g trafik ) körjournalens uppbyggnad och ev möjligheter till larm och annat.

Gissar det här kommer vara en tjänst under uppbyggnad och jag är nyfiken på om det även kommer finnas en online version (web-server lösning) eller om man bara litar till att det ska vara app baserat.

Ja det ska bli intressant att se…