Publicerad den

Varför är finska förare så grymma inom F1?

Varför är finska förare så grymma inom F1?

Source: Wikipedia

Tidigare i våras gick startskotten för ännu en fartfylld och nervkittlande säsong av Formel 1, och återigen får vi följa våra nordiska stjärnor i jakten mot podium.

Att norden varit så framstående inom motorsporten är ett faktum. Från den ena framstående förarlegenden efter den andra, har norden blivit högt omtalade runt om i F1-världen. Dock är de finländska förarna framförallt de mest framgångsrika och omtalade runt om i världen. Och hur kan det då komma sig?

I detta inlägg tänkte vi gå djupare in på ämnet. Varför har Finland lyckats så bra med att ta fram duktiga förare? Vad är deras hemlighet och vad säger förarna själva om landets framgångar inom Formel 1?

Finska sisu har en stor betydelse

Att Finland blivit så inflytelserika inom motorsporten menar man beror på landets mentalitet. Sisu är en välkänd term i Finland, och trots att det inte finns något direkt översättning till termen, syftar denna till kampvilja, envis uthållighet och betydelsen av att aldrig ge upp.

Det är denna term som många framstående förare idag lever efter, och kanske en av de främsta anledningarna till varför finländska förare kommit att bli så framgångsrika. Redan i unga år etablerad konceptet och ger både förare och andra idrottsmän det lilla extra som krävs för att nå toppen. Men, vad innebär konceptet och var kommer det ifrån?

I en intervju redogör den F1-stjärnan Valtteri Bottas om hur begreppet kring sisu skiljer Finland, och dess mentalitet, från andra europeiska länder.

”Skillnaden är hur vi hanterat vissa situationer och små saker”, berättar Bottas och syftar till att sisu vuxit fram genom den kampvilja och ilska det finska folket genomled under de krigshärjade åren.

Bottas menar att den finska historien är anledningen till landets och folkets mentalitet. Finland som fram till 1809 tillhörde Sverige, kom att överlåtas till Ryssland innan man till slut, år 1917, fick sin självständighet. Under åren utan eget självstyre kom dock Finland att drabbas hårt. Hunger och svält var vanlig, och en evig kamp om överlevnad hörde till vardagen. Även efter självständigheten fortsatte oroligheterna när inbördeskriget bröt ut, och det var inte förrän 1944, efter andra kriget, som landet för första gången fann ordning.

Under dessa oroliga krigstider tvingades landet och folket kämpa hårt för att uppnå sin ställning. Det är från denna tid som konceptet kring sisu kom att etableras, och är den ledande faktorn till landets nuvarande mentaliteten. Bottas förklarar sisu i form av att det gav folket en annan syn på vad som var viktig, att man lärde sig att prioritera – men framförallt; att aldrig ge upp.

Om Valtteri Bottas

 

Source: Wikipedia

Valtteri Bottas är idag en av världens ledande F1 förare. Sedan 2017 har han kört för F1-stallet Mercedes tillsammans med regerande världsmästaren Lewis Hamilton. Bottas började sin karriär inom karting, innan han gick över till Formel Renault.

Det var under 2010 som han för första gången körde inom Formel 1. Som Williams testförare kom kan den 1 maj 2010 att köra en F1-bil, och förblev testförare fram till 2013. Därefter kom han att debuterande som F1-förare i Australiens Grand Prix och sedan dess har han kammat hem 1 seger.

Hårda förutsättningar och känslokall approach

Att den finska mentaliteten gör Finland till ett ledande land för framstående förare markerar även den forna F1-förareb Mika Salo. I en intervju med tidningen the Guardian ger han sin input om ämnet.

”Vår mentalitet är förmånlig när till kommer till racing – ge aldrig upp. Vi är ett mycket envist, avundsjukt och själviskt folk, bättre att lyckas själv än att låta andra göra det”, berättar Salo om den finska mentaliteten.

Mika Salo inte hade något vidare karriär inom Formel 1, främst på grund av dåliga förutsättningar med de stall han körde för samt de bilar som erbjöds. Trots detta faktum var han en lysande förare och hade kunnat lyckats nå toppen om turen varit på hans sida.

I intervjun med the Guardian berättar han om förutsättningarna för förare inom motorsporten i Finland, om hur sporten varken ses som en sport eller bidrar till ekonomiska tryggheter. Trots intresset för fart, är det svårt för förare i Finland att försörja sig inom motorsport och många tvingas därför söka sig utomlands för att kunna göra karriär.

”Jag tog lån, både från familjen och banken. Sålde allt jag ägde och brukade jobba under skoltid, allt för att jag själv skulle kunna köpa mig en bil”, redogör Salo om de tuffa omständigheterna som förare. Han berättar om de risktagande och uppoffringar han själv gjorde för att få möjligheten att köra, men även att det var den finska mentaliteten och kärleken för sporten som tog honom ända fram.

Bland andra finska förare som intervjuats kring Finlands framgångar inom Formel 1, har majoriteten talat om den finska mentalitetens betydelse. Om dess obeveklighet och känslokalla approach under de föregångna lopp som körts. Den känslokalla approachen är något som främst uppmärksammats och det är inte för inte Kimi Räikkönen är känd som ”the ice man”. Även Mika Häkkinen gick under samma kyliga beskrivning, men man talade även om honom som the Flying Finn.

”Det är inte bara inom F1 som detta förekommer”, försätter Salo berätta i intervjun angående den känslokalla approachen. ”Desamma gäller även inom rally. Alla är mycket lugna, och gör sällan misstag. Jag vet inte varför det är så, men jag är likadan. Känslor påverkar inte mig i mina handlingar på banan.”

Om Mika Salo

 

Source: Wikipedia

Mika Salo la sin F1-karriär på hyllan 2002, men hans djupt rotade intresse för fart levde kvar än idag. Efter avslutad karriär fortsatte han tävla inom andra bilsporter, och 2011 drog han igång med en högt hyllad TV-show, Virittäjät, i Finland. I TV-programmet provkör Salo olika sportbilar av kända märken, redogör kring dessa, ger feedback, samtidigt som han inbjuder till en fartfylld show.

Dessutom har hans intresset för fart lockat andra typer av samarbeten. Bland annat kom Salos anslutning med speloperatören Ninja Casino att bli ett högst uppskattat samarbete. Som operatörens ambassadör blir han Finlands ansikte utåt, och bland de olika uppdrag som ingår i rollen, förkommer bland annat olika Meet&Greet-event och live session via Facebook, där människor kan interagera med den forna stjärnan live.

Avslutningsvis

Så, den finska mentaliteten och begreppen kring Sisu tycks ha en betydande roll för landets framstående förare. Att man inte låter känslor ta över, och istället kan prioritera vad som är viktigast, tycks vara en ledande faktor bland dessa förare.

Kan det till och med var så att den finska mentaliteter ger finska förare bättre förutsättningar, när det kommer till pressade situationer, än andra länder? Och är dess kalla och hårda framtoning något som bör beundras, istället för att kritiseras?

Oavsett svaren på dessa frågor verkar dock den finska mentaliteten ändå ha en stor betydelse för folkets framgångar. Självklart tror vi att det fler bakomliggande faktorer som göra Finland till en av de ledande nationerna inom Formel 1, men mentaliteter är garanterat en av dessa.

Har du själv tankar och funderingar kring detta, eller kanske du har en annan teori om finnarnas framgångar inom Formel 1? Tveka då inte att kontakta oss och dela dina tankar och teorier! Under tiden ser vi fram emot att följa både våra nordligaste stjärnor i säsongens Formel 1, men framförallt, se vad de finska förarna kan åstadkomma med detta år!