Publicerad den

Wifi i bilen: Bättre för både förare och passagerare

Wifi i bilen: Bättre för både förare och passagerare

Tack vare att många digitala tjänster som t.ex. Google Maps, Netflix och Spotify, har gjort det möjligt för sina användare att ladda ned deras tjänster offline, har man kunnat få navigering, titta på film och lyssna på musik i bilen utan att behöva internet. Men när man ska åka långt och om man inte vill rensa den digitala enhetens minne blir det svårare.

Fast inte mycket svårare, sedan en tid tillbaka har det nämligen funnits en lösning. En lösning som bara ökar i popularitet: man kan helt enkelt skaffa wifi till bilen.

(Bilden heter “wifi” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av miniyo73.)

Förbättrar långa bilresor för passagerarna

Glöm långa bilresor med uttråkade medpassagerare och en dålig stämning. Med wifi i bilen kan de titta på film och serier, hålla sig uppdaterade med sport- och världsnyheter och man får tillgång till all världens musik via musiktjänster som Spotify och Tidal. Den som inte kan slita sig från spel av olika slag kan även ta dem med sig in i bilen. Vare sig det är Angry birds eller glittrande slotsspel som Starburst, kan man utan problem fortsätta sitt spelande och söka efter det bästa online casinot med de senaste bordsspelen som blackjack eller roulette. Föredrar man hellre att lyssna på ljudböcker finns tjänster som Storytel och Bookbeat. Oavsett vad du tycker om att sysselsätta dig med kan du fortsätta att göra det i bilen, förutsatt att det inte är du som kör förstås.

Mer än bara nöje

Det är inte bara nöjen som kommer av att ha en wifi-uppkoppling i bilen. Skulle du behöva få information om eventuella väghinder, öppningstider eller alternativa vägar som den inbyggda gps:n inte hittar kan du snabbt söka upp den informationen.

(Bilden heter “Peugeot RCZ” (CC BY-SA 2.0) och är tagen av charlesdyer.)

I abonnemanget som erbjuds av Telia, och som kan användas i både nya och äldre bilmodeller, får du ytterligare funktioner som kan vara till användning. Du kan hitta var du har ställt bilen, varnas om bilen störs när den står parkerad, få påminnelser om när det är dags för service samt se hur långt och hur ofta du har kört den senaste tiden. Detta gör att du kan optimera din körning så att du både sparar på miljön och på plånboken.

Med wifi kommer ett ansvar

Finns det då några nackdelar med att allt fler skaffar wifi i bilen? Kanske ska de inte kallas nackdelar men med wifi i bilen följer ett ansvar. Och inte minst för föraren.

Föraren får inte låta sig lockas av att koppla upp sin mobil eller surfplatta mot internet under tiden hen kör. Låt sociala medier vara under färdtiden och ställ in spellistan eller podcasten innan du börjar att köra. Om du inte kan hålla dig ifrån att kolla mejlen eller Facebook-flödet måste du köra in på en parkeringsficka och stanna. Det gäller att vara konsekvent och stå fast vid att wifi:t helt enkelt är till för passagerarna, och för att låta Spotify eller annan musik rulla i bakgrunden.